Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΦ

Στα βαμμένα σκαλοπάτια του Λυκαβηττού, στα καλτσωμένα δέντρα της πλατείας Συντάγματος, στον άστεγο που κοιμάται στην είσοδο του τραπεζικού μεγάρου στη Σταδίου, στους αδιανόητα χαζοχαρούμενους Σανταρανάδες, στις φάτσες του Αλέξη και του Βαγγέλα, που οδεύουν στην εθνική συνεννόηση, ακούμε την εποχή της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς.

Μέσα σε αυτό το πανηγύρι δημοκρατίας, ενώ τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους εξαλείφονται και λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από εδώ. στα νοτιοανατολικά της εσχατιάς της ΕΕ, πάει η βόμβα σύννεφο, ήρθε άλλο ένα χαρμόσυνο νέο: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο Ζαχάροφ στη "Δημοκρατική Αντιπολίτευση" της Βενεζουέλας, επειδή μάχεται, λέει, το αυταρχικό καθεστώς που έχει στερήσει το απαλό κωλόχαρτο από τους απαλούς κώλους των κωλόπαιδων των ΒΠ του Καράκας.

Ταυτόχρονα, αυτά τα τσουτσέκια που παριστάνουν (στην κυριολεξία) τους βουλευτές, για να παίρνουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως, έδωσαν το ίδιο ή κάποιο ανώτερο ζαχαροβραβείο σε έναν σαουδάραβα μπλόγκερ που πάει να τον καθαρίσει η οικογένεια Σαούντ γιατί γράφει κακά λόγια στο μπλογκ του.

Ωραία, θα σου πει ο αφελής, χτυπάει η Ενωμένη Ευρώπη την καταπίεση όπου γης. Η διαφορά είναι ότι στη Σαουδική Αραβία υπάρχει πραγματική βαρβαρότητα, ενώ στο Καράκας οι διαμαρτυρόμενοι ενίοτε σκοτώνουν και αυτοί τους οπαδούς των λαϊκιστών και, κυρίως, έχουν πίσω τους όλο το βενεζουαλενικό βόθρο που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και ο οποίος μέχρι και χούντα είχε αποπειραθεί να στήσει για να ρίξει τον εκλεγμένο, προ δεκαπέντε ετών, Τσάβες.

Η ακόμη μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι τέτοια βραβεία από έναν θεσμό βιτρίνας είναι μόνο για να γράφει αρθράκια το κάθε ανθυπονούμερο και το κάθε βλαμμένο φιλελέδι, πρώην Ρηγάς, πιθανόν, που τρώει καλά στον καπιταλισμό και ανησυχεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γενικώς.

Καθάρματα, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και όλο το σύστημα που διασφαλίζει την ευζωία σας είναι αυτό που κάνει μπίζνες με το σαουδάραβα που σφάζει τους ταλαίπωρους μπλόγκερ με τη σέσουλα κάθε χρόνο. Για το ξεκάρφωμα και για την ψυχοθεραπεία σας απονέμετε κι εσείς βραβεία ανθρωπιάς και εκτοξεύετε καταγγελίες κατά της καταπίεσης. Καθάρματα! Ούτε για φτύσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου