Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΓΙΑ 400 ΕΥΡΩ

Τιμή του και καμάρι του και μπράβο του του παιδιού που προσπαθεί να επιβιώσει με 4οο ευρώ. Να του πούμε όμως, επίσης, ότι καλό θα είναι να αγωνιστεί για την ανατροπή του καπιταλισμού, γιατί ούτε θα επιβιώσει με τα 400 ευρώ (χωρίς τη βοήθεια του μπαμπά του) ούτε θα τα έχει για πολύ τα 400 ευρώ, αν σαν ηλίθιος τρώει το παραμύθι για κοινά συμφέροντα εργαζομένων και εργοδοτών. Θα πάει στα 300 και μετά σπίτι του ή φυλακή, όταν φέρει κάνα σκαμνί στο κεφάλι του εργοδότη του που θα του προτείνει 200, γιατί έχει "δέκα που περιμένουν να δουλέψουν με εκατό".

Βεβαίως, όταν ένα συριζοπολιτικάντης, όπως ο Φίλης, του λέει να μη φοβάται μήπως χάσει τα 400 ευρώ, ακούγεται χυδαίο. Όχι γιατί πρέπει να σκύβεις το κεφάλι μήπως χάσεις έναν τέτοιο μισθό πείνας, αλλά γιατί σου το λέει ένας τύπος που αναπαράγει τη συνταγή του καπιταλιστικού μονοδρόμου, στολισμένη με κοινωνικές ευαισθησίες και άλλες συριζιές. Σε βάζει, μαζί με τα φιλελεύθερα καθάρματα, να αποδέχεσαι την ειμαρμένη και μετά σου πετάει κιόλας ένα επαναστατικό, για να αισθανθείς και μαλάκας από πάνω.

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, τα πράγματα είναι απλά. Όσο κι αν ορθολογιστές προσπαθούν να αποδείξουν το πλέον ανορθολογικό πράγμα στον κόσμο, ότι δηλαδή το αδηφάγο κεφάλαιο τελικά καταλήγει στην κοινωνικά δίκαιη κατανομή πλούτου και ευτυχίας ή (όπως λένε οι πιο ψύχραιμοι ορθολογιστές) στην καλύτερη δυνατή κατανομή, κάθε ηλίθιος ρομαντικός βλέπει αυτό που ένας ακόμη πιο ηλίθιος μαρξιστής έβλεπε και έλεγε μετά τη συντριβή του ναζισμού, 70 χρόνια πίσω:

"Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό". Μπέρτολτ Μπρεχτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου