Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ Η ΑΓΟΡΑ

Υπάρχουν παντού και πάντα κάποιοι λίγοι που ξεχωρίζουν από το σωρό. Στη δουλειά σου, για παράδειγμα, ξεχωρίζει ο πιο ικανός μές στους ικανούς, ο πιο τεμπέλης μέσα στους τεμπέληδες, ο πιο χαμερπής μέσα στους χαμερπείς. Στην πολιτική, ακόμη περισσότερο. Μέσα στην ελληνική αστική πολιτική σκηνή ξεχωρίζουν οι πιο αδίστακτοι μέσα στους αδίστακτους, οι πιο εξαρτημένοι από την εξουσία μέσα στους εξαρτημένους, οι πιο αγράμματοι μέσα στους αγράμματους, οι απολύτως ξετσίπωτοι μέσα στους ξετσίπωτους.

Κάποιος βιαστικός μπορεί να κατέτασσε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες κι έναν υπουργό που θα πρότεινε την παροχή δωρεάν εκπαιδευτικών υπηρεσιών στο δημόσιο σχολείο από άνεργους πτυχιούχους. Νομίζω ότι θα αδικούσαμε τον Ανδρέα Λοβέρδο, αν τον βάζαμε σε μια τέτοια ταξινόμηση. Είναι απλά ρεαλιστής. Ξέρει πολύ καλά ότι, αν πετάξει το τυράκι της μοριοδότησης (για μελλοντικό διορισμό) στους αδημονούντες εκπαιδευτικούς που είναι άνεργοι ή δουλεύουν για 3 ευρώ την ώρα σε φροντιστήρια, θα βρει ικανό αριθμό υποψηφίων που θα διαγκωνίζονται για την "ευκαιρία".

Ως γνωστόν, μία κοινωνική δομή, μία κοινωνική δυναμική επιβάλλεται και διαιωνίζεται ως λειτουργική, ως αναγκαία, ούτως ειπείν. Με στρατιές ξεφτιλισμένων ηθικά, φοβισμένων οικονομικά, αδιάφορων πολιτικά, τέτοιες λύσεις δεν είναι προϊόν ανηθικότητας και ξεδιαντροπιάς του εμπνευστή τους. Οι πάροικοι στη φεουδαρχική Ευρώπη υπέφεραν, κατά βάση, αλλά επιζητούσαν την εξάρτησή τους, ας μην το ξεχνάμε τώρα που ο Διαφωτισμός μας έχει κάνει κοινωνούς των "θεμελιωδών δικαιωμάτων".

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξέρει ότι από το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα καταργήθηκε η δουλεία (συνταγματολόγος, γαρ). Δεν είναι, λοιπόν ζήτημα αγραμματοσύνης. Επίσης, είναι γνωστός για τη σεμνότητά του, δεν είναι, λοιπόν, πρότυπο ξεδιαντροπιάς. Ούτε, βεβαιότατα, είναι εραστής της υπουργικής καρέκλας, όπως έχει δείξει η ρήξη (ρικσσυ) του με συμφέροντα και εξαρτήσεις κατά το παρελθόν.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι απλά ρεαλιστής. Αποτυπώνει φωτογραφικά τις βαθύτερες επιθυμίες μιας κοινωνίας που την φτύνουν και λεει ότι βρέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου