Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

MONEY FOR NOTHING


Μέχρι τώρα η καπιταλιστική παλινόρθωση στην πρώην ΕΣΣΔ, αν συνυπολογίσουμε 

τους μαζικούς και βίαιους θανάτους σε πολεμικές επιχειρήσεις (Τσετσενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία),
την αύξηση της εγκληματικότητας,
την επί μία εικοσαετία (και βάλε) μείωση του προσδόκιμου ζωής στη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, 
την ανάδειξη ενός χυδαίου νεοπλουτισμού που αφορά μερικά εκατομμύρια Ρώσους, οι οποίοι ζουν δίπλα σε δεκάδες εκατομμύρια εξαθλιωμένων συμπατριωτών τους,
την ανάδειξη ναζιστικών ομάδων σε παράγοντες της πολιτικής ζωής,
την επανάκαμψη της θρησκοληψίας και την εκ νέου ανάδειξη των παπάδων σε σημαντικό παράγοντα οικονομικό και πολιτικό,
τη ρήξη στην Ουκρανία που μετατρέπει το Κίεβο σε πεδίο μάχης με δεκάδες νεκρούς,

είναι μία τραγωδία που αποδεικνύει (για άλλη μια φορά) ότι ο καπιταλισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά συνέχιση της προϊστορικής βαρβαρότητας με πιο αποτελεσματικά μέσα.

Η επανάσταση του '17  και ο εμφύλιος που ακολούθησε, οι εκτοπίσεις των εχθρών και των "εχθρών" της επανάστασης είχαν επίσης χιλιάδες θύματα. Τα περί εκατομμυρίων (που ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τις καύλες του κάθε αντικομμουνιστή "ιστορικού") είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα, αλλά δεν είναι ποσοτικό το θέμα. Ανεξάρτητα από τα λάθη (μετά το '55, ιδιαιτέρως), υπήρχε μία τιτάνια κοινωνική ανατροπή, πρωτοφανής στην παγκόσμια Ιστορία, που έκανε έναν λαό υπερήφανο, έδωσε ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη γη, άνοιξε το δρόμο - "Ο πάγος έσπασε". 

Σε ποιο βωμό θυσιάζονται τώρα οι Ουκρανοί; Ποιο είναι το στοίχημα; Αν πιστέψουμε τα ΜΜΕ, πρόκειται για τη λιγούρα προς τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελεύθερη μετανάστευση εντός των ορίων της. Θέλουν να μπουν σε μνημόνιο, εν ολίγοις, ενώ κάποιοι άλλοι γουστάρουν Ρωσία και Πούτιν βασιλιά. Ε, ρε κατακαημένη Διναμό Κιέβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου