Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΙ

Μία Ουκρανέζα κυκλοφορoύσε κατά τις τελευταίες μέρες πριν την επικράτηση των ναζί (και λοιπών δημοκρατών) στο Κίεβο ένα βίντεο στο οποίο μας έλεγε γιατί εξεγείρονται στην Ουκρανία: "Κακοί, βάρβαροι και, κυρίως, διεφθαρμένοι πολιτικοί είναι η αιτία". Έχει άδικο η κοπέλα; Όχι, βέβαια, ούτε και δίκιο έχει όμως.

Αυτή η καραμέλα με τους κακούς, διεφθαρμένους πολιτικούς, που είναι η αιτία όλων των δεινών από Ελλάδα μέχρι Ουκρανία, είναι πια τόσο δημοφιλής που μοιάζει αμάχητη. Ας μην ξεχνάμε όμως κάποια βασικά πραγματάκια.

Όλα τα "σοβαρά" ΜΜΕ, από Μπιμπισί μέχρι Μέγκα (χεχε), όποτε θέλουν να ανιχνεύσουν τις αιτίες των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων σε τριτοκοσμικές και μισοτριτοκοσμικές χώρες, στη διαφθορά τα ρίχνουν.

Τι είναι όμως η διαφθορά; Η Νορβηγία έχει, λέει, χαμηλότατο δείκτη διαφθοράς και πάει σφαίρα η (καπιταλιστική με κοινωνικές ευαισθησίες) Οικονομία της. Εν ολίγοις, οι νορβηγοί πολιτικοί και οι ανώτεροι (και κατώτεροι) δημόσιοι υπάλληλοι δεν τα πιάνουν κάτω από το τραπέζι όπως Ελλάδα. Πιθανόν να είναι έτσι. Λέω, πιθανόν, διότι το σκανδιναβικό μοντέλο πολλοί ηγάπησαν, και ο Σουηδός όμως αγαπάει Κέιμαν άιλαντς και θυμάμαι και μια ταινιάρα που είχα δει με κάτι ναζισταράδες σουηδούς υπερεπιχειρηματίες που κρατούσαν άσβεστη τη φλόγα των ναζί προγόνων τους.

Ακόμη όμως κι αν είναι αδιάφθορη η Σουηδία, αγία η Αγγλία, κλεφτρόνι η Ιταλία, πορτοφολάς η Ελλάς, τι μας λέει αυτό; Τι θα ήταν η Νορβηγία, αν δεν πουλούσε πετρέλαιο στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς, η οποία τις ανεβοκατεβάζει στο πλαίσιο του "καζινοκαπιταλισμού"; Τι θα ήταν οι γερμανικές εταιρείες χωρίς τις μίζες από Αφρική μέχρι Χριστοφοράκο; Οι Αμερικάνοι πώς θα ήταν άγιοι προτεστάντες, αν δεν είχαν κάνει την καθολική αυλή τους μπουρδέλο και χωματερή ταυτόχρονα;

Όλοι αυτοί οι αδιάφθοροι και τα φερέφωνά τους μοιάζουν με τους ευπρεπείς παιδόφιλους. Όλοι πέφτουν από τα σύννεφα, όταν μαθαίνουν αυτό που ήξεραν (γίνονται και ατυχήματα). Και τότε θυμόμαστε ότι το "Όλοι μαζί τα φάγαμε" ισχύει. Ισχύει, βέβαια, από την ανάποδη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου