Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

ΕΙΜΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ, ΘΑ ΤΟ ΠΑΙΖΩ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ

 Είσαι στην Ελλάδα. Δεν ξέρεις πού πάν' τα τέσσερα, έχεις τελειώσει Λύκειο, ΤΕΙ ή και Πανεπιστήμιο, χωρίς να έχεις ανοίξει πάνω από δεκαπέντε σελίδες (όχι βιβλία) εξαιρουμένων των σχολικών βιβλίων, βοηθημάτων, φροντιστηριακών σημειώσεων και φωτοτυπημένων SOS για τις εξεταστικές της σχολής σου, και παρ' όλα αυτά, περνιέσαι για διανοούμενος, πετάς εξυπνάδες, αριστερές ή δεξιές, αδιάφορο, στο φέισμπουκ και το τουίτερ και σε θαυμάζουν άλλοι της αυτής παιδείας μετέχοντες. Χαριτωμένο έως και συμπαθητικό, πολλές φορές.

Είσαι στην Ελλάδα. Ο μύθος του λίπους που πίσω του κρύβονται οι βολεμένοι που λαϊκίζουν εκ του ασφαλούς όλο και ξεθωριάζει. Οι βασάλοι της νεοελληνικής φεουδαρχίας, η καλοταϊσμένη κατώτερη αριστοκρατία, που διοριζόταν, έχτιζε εξοχικά, πήγαινε δύο ταξίδια στο εξωτερικό και είχε ακόμη και καταθέσεις στην Ελβετία, κατανοεί ότι στο νέο σκηνικό τους έχουν στην απ' έξω και το λαδάκι τους τελειώνει. Παρ' όλα αυτά, κάνεις ακόμη τις τελευταίες ηρωικές εξόδους σου στα πεντάστερα τον Αύγουστο, αποφασισμένος να πεθάνεις όρθιος μέσα στη μεζονέτα σου. Κωμικοτραγικό.

Είσαι στην Ελλάδα. Ξέρεις και διαισθάνεσαι. Δεν είσαι μακάριος, ως πτωχός τω πνεύματι. Είσαι πραγματικά μορφωμένος, έχεις γράψει και δυο αληθινά πράγματα που θα διαβάζονται και από τα εγγόνια σου. Και λες ότι πρέπει να γίνονται κανονικά οι έλεγχοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη μέρα που χάνει ένας λαθρεπιβάτης τη ζωή του, πρέπει να ξαναλειτουργήσει στο πλαίσιο της (κυβερνητικής) νομιμότητας η ΕΡΤ, δεν πρέπει να γίνονται διαδηλώσεις στο κέντρο (στις Κουκουβάουνες είναι ΟΚ), πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να δουλέψουμε (για 511 μεικτά) και πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά βλέποντας Στουρνάρα, Μελισσανίδη και ταϊπεδάρχη να σφίγγουν τα χέρια με ένα χαμόγελο μέχρι τη θλίψη. Ασυγχώρητο, φίλε. Ασυγχώρητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου