Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Η ΚΡΙΣΗ ΠΕΡΑΣΕ


Όταν οι Αθηναίοι υπέστησαν τη συντριπτική ήττα στη Σικελία, θρήνος μέγας ξέσπασε στην πόλη. Δεν ήταν και λίγο, βέβαια. Για χρόνια, δεκαετίες για την ακρίβεια, ηγεμόνευαν πάνω από τις δυνάμεις τους. Η πρώτη σφαλιάρα από τους Πέρσες στην Αίγυπτο είχε περάσει ολίγον στο ντούκου, τώρα όμως το σοκ ήταν μεγάλο και κατέδειξε την απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα και την εικονική τελειότητα της αθηναϊκής Δημοκρατίας όπως την είχε παρουσιάσει ο Αττικάρχης στην ομιλία του στο Δημόσιο Σήμα, λίγα χιλιόμετρα από το σημερινό Ζάππειο, όπου ο Εθνάρχης είχε αναφερθεί στο χρυσό αιώνα του Περικλέους.

Έφτασε, λοιπόν, το νέο της σικελικής καταστροφής, εθρήνησαν, μετά αγανάκτησαν, αλλά ακόμα πιο μετά έκαναν ότι δεν κατάλαβαν, ξανάρθε κι ένας αρχηγός από τα παλιά, με τέλεια περιφερειακή όραση αυτός, ο Αλκιβιάδης, που τους είπε ότι θα επανεκκινήσουν την παλιά δόξα, αν τον ακούνε. Το πράγμα φαινόταν πού πηγαίνει και στους Αιγός Ποταμούς, ήρθε, πράγματι, το επί μακρόν αναμενόμενο τέλος, αυτό που όλοι ξέραν ότι περιμένει στο τέλος του δρόμου, λέγαν όμως ότι η κρίση πέρασε.

Για όσους απορούν για το πώς και τι, να θυμηθούμε ότι ο Μαραντζίδης ούτε για πλάκα δεν είναι Θουκυδίδης. Και μιλάμε για τον Αλιμούσιο, τον καθόλα αριστοκρατικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου