Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ο ΠΑΣΧΟΣ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Διάβασα σήμερα ότι ο Πάσχος ειρωνεύεται τους έλληνες ανέργους που διαμαρτύρονται, αλλά δεν πήγαν να μαζέψουν φράουλες στη Μανωλάδα. Η αλήθεια είναι ότι ο Πάσχος έχει τα δίκια του. Δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί το όνειρό του, η απόλυτη εξαθλίωση μιας κρίσιμης μάζας συμπατριωτών μας ανέργων, που δε θα έχουν πλέον πρόβλημα να πάνε από την Αθήνα στη Μανωλάδα, να ζήσουν μέσα σε καταυλισμούς και να μαζεύουν από την Ανατολή μέχρι τη Δύση φράουλες στους 35 βαθμούς Κελσίου για 600 (και πολλά λέω) ευρώ το μήνα. 

Με άλλα λόγια, ο Πάσχος αποκαλύπτει αυτό που δε μας λένε ευθέως. Όλο το σκηνικό στήνεται (όχι μόνο στην Ελλάδα, βέβαια) ώστε να συγκλίνουμε σε συνθήκες πρώιμου καπιταλισμού, όπου το εξαθλιωμένο προλεταριάτο, ανοργάνωτο, χωρίς πολιτική καθοδήγηση και συνδικαλιστική οργάνωση, συνέβαλε στη δημιουργία "του πιο επιτυχημένου ιστορικά οικονομικού συστήματος".

Βέβαια, ο Μανδραβέλης τα 'χει λίγο μπερδεμένα. Γράφει στο άρθρο του στην "Καθημερινή":

 "Ειναι ασχετο που οποιος γνωριζω εδω στην Ελλαδα, κερδιζει με τον ενα η τον αλλο τροπο το ψωμί του απο το Κρατος (τον Ελληνα φορολογουμενο). Αντιθετα στις παραπανω χωρες υπαρχει αστικη ταξη που για να επιβιωσει εμαθε να υπακουει σε κανονες, σε κρατος δικαιου, να ενδιαφερεται για τον 
νεωτερισμο, να ακουει τον πελατη... να περιοριζει και εξευγενιζει τις δημοσιες υπηρεσιες..."

Από τη μία εστιάζει στην απουσία καινοτόμου πνεύματος και ατομικής πρωτοβουλίας, στο ελληνοσοβιετικό ραχάτι δηλαδή, για να εξηγήσει την καθήλωση της Οικονομίας μας, αντιπαραβάλλοντας στον "κρατικοδίαιτο καπιταλισμό" μας το δυτικό πρότυπο του υγιούς καπιταλισμού σε Κράτος Δικαίου, από την άλλη όμως μας λέει ότι πρέπει να αποδεχτεί ο εργαζόμενος την ανάγκη να πέσει το επίπεδο αμοιβής και ζωής του σε τριτοκοσμικά επίπεδα, προκειμένου να δούμε άσπρη μέρα.

Όλα αυτά δε θα είχαν κανένα ενδιαφέρον, αν γράφονταν προ τριών ετών. Άλλη μία άσκηση επί χάρτου φιλελεύθερων ταλιμπάν θα λέγαμε και θα πηγαίναμε παρακάτω. Αποδεικνύεται όμως ότι δεν είναι απλά άρθρα για να γελάμε με στάτους στο φέισμπουκ. Ο Πάσχος μας λέει το παρόν και το (κοντινό) μέλλον μας.

1 σχόλιο:

  1. Τώρα αρχίζει να κλείνει για τον Πάσχο, τον Αντώνη, τον Μπάμπη, τον Γιωργάκη ο κύκλος που άνοιξαν ο Αντώνης, ο Επίτιμος και ο καθηγητής Σημίτης: φέρτε από παντού αδήλωτους, κακοπληρωμένους ή απλήρωτους μετανάστες από χώρες που πένονται και πεινούν! Σε λίγα χρόνια (και τι είναι ο χρόνος γι' αυτούς τους "ιδεολόγους"), οι χωρίς άδεια παραμονής και εργασίας θα σπάσουν τους μισθούς των ντόπιων εργαζομένων. Έτσι, θα αυξήσουμε τα κέρδη από τις παμπάλαιες και προβληματικές επιχειρήσεις μας, χωρίς να ξοδέψουμε δραχμή! Και θα δίνουμε και αποδιοπομπαίους τράγους στους ντόπιους εργαζόμενους: για όλα φταίνε οι ξένοι μετανάστες.
    Δεν είναι έξυπνο, αλλά είμαστε βλακίστεροι οι εργαζόμενοι σ' αυτή την χώρα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή