Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΣΑΪΓΚΟΝ

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ οι Αμερικάνοι στήριζαν, δηλαδή τι στήριζαν, είχαν για βιτρίνα, έναν τύπο ονόματι Ντιέμ, που ηγείτο της αντικομμουνιστικής σταυροφορίας. Εννοείται ότι δεν ήταν ένα απλό γρανάζι της αμερικάνικης πολιτικής, αλλά είχε οικοδομήσει ένα ευρύ δίκτυο στήριξης της προσωπικής του εξουσίας, χαρακτηριζόμενο από διαφθορά, οικογενειοκρατία, πελατειακές σχέσεις. Στο εξωτερικό έλεγε ότι μάχεται για τη δημοκρατία, εξυγιαίνει, εξορθολογίζει, γαμεί και δέρνει. Όλα αυτά ενώ, ταυτοχρόνως, τόσο ο πόλεμος κατά των Βιετκόγκ, όσο και η οικονομική πολιτική του πήγαιναν κατά διαόλου. Στο τέλος οι Αμερικάνοι απηύδισαν να κάνουν τα στραβά μάτια στις αντιδημοκρατικές σφαγές του δημοκράτη εκλεκτού τους, του έστησαν ένα πραξικοπηματάκι και ο Ντιεμ είδε προώρως και βιαίως τα ραπανάκια ανάποδα.

Ο Σαμαράς δεν είναι βιετναμέζος δικτάτωρ στο μέσο του ψυχρού πολέμου, έχει όμως κι αυτός μια αποστολή να φέρει σε πέρας. Την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης της ελληνικής περίπτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση aka προσαρμογή στη νέα γερμανική Ευρώπη. Δεν είναι βέβαια πράκτωρ. Εκφράζει και μία ελληνική ελίτ (όσο κι αν αυτή έχει το πρόθεμα βλαχο-) που είναι ο ιμάντας μετάδοσης των ευρωπαϊκών επιλογών, επηρεάζοντας όμως, ενίοτε, τη μετάδοση αυτή. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο Σαμαράς έκανε χοντρό φάουλ με την πραξικοπηματική κατάργηση της ΕΡΤ. Η χωρίς προηγούμενο ενέργεια προκάλεσε σοκ, όχι μόνο στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας. Όσο κι αν δε λείπουν αυτοί που υποβιβάζουν το θέμα στο επίπεδο "Πού ήταν αυτοί (οι "χαραμοφάηδες" της ΕΡΤ) όταν απολυόταν κόσμος από τον ιδιωτικό τομέα", είναι πολύ ακραία η αλαζονεία για να την καταπιεί κάποιος, ακόμη και ο καναπεδάτος, αμάσητη. Πολύ περισσότερο, όταν κοινή πεποίθηση είναι ότι από τον Μεσσήνιο τοπάρχη καμία εξυγίανση και αξιοκρατία δε θα υπάρξει στη νέα ΕΡΤ. Καλώς ή κακώς το ηθικό πλεονέκτημα έχει απολεσθεί προ πολλού για ΝΔ/ΠΑΣΟΚ. Παντού υποψιαζόμαστε μεθοδεύσεις για να βρουν προοπτική τα δαπιτάκια και οι ρέστοι να πάνε μετανάστες στον Καναδά ή σκλαβάκια στις Κόσκο.

Το χειρότερο, όμως, που μπορεί να του τύχει του Αντώνη είναι να θεωρηθεί πολύ άγαρμπος για τα ευρωπαϊκά στάνταρντ. Ήδη, πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πρωτοφανή ενέργεια. Αν η κατάσταση γυρίσει σε γενικευμένη κοινωνική ανυπακοή, την έχει άσχημα. Θα τον καθαρίσουν σαν αυγό. Εδώ, βέβαια, δεν έχουμε πλέον πραξικοπήματα ούτε δίκες των εξ. Ο Μητσοτάκης, αν θυμάστε, τελείωσε σε μια νύχτα, με τον Σαμαρά να του λέει την τελευταία καληνύχτα. Έκτοτε η πολιτική του υπόσταση εξαντλείται σε κουβεντούλες ον κάμερα με τον Πρετεντέρη. Καλομελέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου