Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ


Υπήρχε μία εποχή που πολλοί ημιμαθείς ή παντελώς αγράμματοι ή εγγράμματοι πλην ατάλαντοι, κοντολογίς πολλά φιλόδοξα γκάου πηδούσαν πάνω στο τρένο της Αριστεράς, της "ανανεωτικής", αντιδογματικής (όπως την αποκαλούσε ο συχωρεμένος ο Λεωνίδας) και πήγαιναν χωρίς σταθμό στην "επιτυχία". "Συγγραφείς", "ποιητές", "επιστήμονες", "σκηνοθέτες" καβατζώθηκαν γερά (και δεν εννοώ μόνο οικονομικά) μπουρδολογώντας για τον Νίκο Πουλαντζά (που δεν τον πολυκαταλάβαιναν, βέβαια), το δογματικό ΚΚΕ, την ανάγκη για σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, τον Μάη του '68 (με κριτικό πνεύμα αυτόν, ενίοτε), καπνίζοντας Άσσο φίλτρο στο κόκκινο-μπλε πακέτο, σήμα κατατεθέν του ΚΚΕ εσωτερικού.

Το '89 τα πράγματα πήραν να αλλάζουν. Έπεσε ο "ολοκληρωτισμός" και οι "δικαιωμένοι" "αριστεροί" έκαναν κωλοτούμπα και τακίμιασαν και με την ανερχόμενη φιλελεύθερη ιντελιγκέντσια.. Πάνε και τα μαρξιστικά και τα διεθνιστικά οράματα. Άλλοι το έπαιξαν νεορθόδοξοι, άλλοι ευρωπαϊστές, συναντήθηκαν όμως στον Κοινό Τόπο. Τώρα δεν υπάρχουν ταξικοί-πολιτικοί διαχωρισμοί. Η Ιστορία τελείωσε κι εμείς είμαστε εδώ για να σας το πούμε, μπας και δεν το έχετε μάθει.

Όλος αυτός ο θλιβερός συρφετός είναι πλέον ο νέος μπερντές.  Από τον Σαββόπουλο, που ελληνολογεί και ελεεινολογεί σε εκπομπές εναντίον της εκμεταλλεύτριας παιδιών Φρίντας Λιάπα, ομού μετά του Απόστολου Δοξιάδη προ εικοσαετίας, μέχρι τα αφελή άρθρα και βιβλία Μαραντζιδαίων και Καλυβαίων με τις φοβερές "αποκαλύψεις" για τα εγκλήματα των κομμουνιστών στην Κατοχή και τον Εμφύλιο και τα πολυβόλα που τους έστελναν οι Λαϊκές Δημοκρατίες. 

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, αρκεί να βάλεις μία στολή και αυτομάτως περνιέσαι για έγκυρος, λογικός, ρεαλιστής. Οι αντίπαλοι στα σέβεντις και έητις ήταν a priori φασίστες, κουκουεξίτες, μικροαστοί. Τώρα βαφτίζονται με τη μία παλαβοί, απολιθωμένοι, άσχετοι και βλάκες. Μέχρι και σοβαρούς αστούς τους βγάζουν πλανημένους ή ασχέτους, για να δικαιώσουν τη φαντασίωσή τους για το παρόν και το μέλλον της χώρας και του κόσμου ολόκληρου. Μαρκ (Μαζάουερ), παιδί μου, έλα στα συγκαλά σου, που αρνείσαι να εξισώσεις τη ναζιστική με την αριστερή βία. Δεν το ξέρεις ότι ερυθροφρουροί είχαν καταλάβει το Πανεπιστήμιο και δεν άφηναν τον δρα Μαραντζίδη να πάει να κατουρήσει; Συνεχίστε, παιδιά. Κάποτε όλοι θα κατουράμε ελεύθερα και φιλελεύθερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου