Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΣΤΑΛΙΝ ΣΤΟ DEREE

Ο Μαρκ Μαζάουερ ήταν καταιγιστικός. Δεν παρεξέκλινε ούτε χιλιοστό από τη γραμμή της υπεράσπισης της αστικής δημοκρατίας, όμως ήταν ξεκάθαρος. Ούτε λίγο ούτε πολύ, έβγαλε αβέλτερο ολκής όποιον μιλάει γενικώς περί ολοκληρωτισμού, ταυτίζοντας κομμουνισμό και ναζισμό ή εξισώνοντας την απειλή της αριστερής τρομοκρατίας με τη ναζιστική βία στην Ελλάδα.

Πικραμένος ο Θάνος Βερέμης απεχώρησε νωρίτερα από την ολοκλήρωση της ομιλίας-μανιφέστο του σχεδόν ερυθρού Μαρκ. Ήταν έτοιμος να αποχωρήσει και από το συγκρότημα του Deree, κάτω από τη φιλόξενη στέγη του οποίου είχε παρακολουθήσει, κατά καιρούς, κάθε οπορτουνιστιάς καρύδι και κάθε φιλελεύθερο τρελό αγόρι και κορίτσι να αναπτύσσουν με αγγλοσαξονικό φλέγμα ή αμερικάνικη τσαπατσουλιά τις απόψεις περί μονοδρόμου. Αυτήν τη φορά όμως, ο Μαζάουερ το είχε παραχέσει. Εμμέσως, πλην σαφώς, είχε βγάλει όλο το φιλελεύθερο σώμα της χώρας, από Στέφανο μέχρι Πάγκαλο, περίπου καραγκιόζηδες. 

Ο ταπεινά υπερήφανος και ορθολογιστής έλλην ακαδημαϊκός ήθελε, λοιπόν, να φύγει από το χώρο, που ένιωθε τώρα ότι τον πνίγει. Κάτι τον έτρωγε όμως και όπως θα δείτε στη συνέχεια ήταν ο κώλος του. Περίμενε για αρκετά λεπτά μέχρι να αρχίσουν να αποχωρούν οι θαυμαστές του φημισμένου βαλκανιολόγου. Όταν τον είδε να βγαίνει μόνος του, τον πλησίασε. 
- Μαρκ, μπορώ να σε απασχολήσω για λίγο;
- Φυσικά, Θάνο. Τι συμβαίνει;
- Νομίζω ότι με αυτά που είπες, άθελά σου, έδωσες τροφή στους αρνητές της δημοκρατίας.
- Δε νομίζεις ότι υπερβάλλεις λίγο;
- Καθόλου. Δεν ξέρεις ότι έδωσες όπλα για να χτυπήσει ο κάθε σταλινικός την Βίβιαν, τον Πάσχο, τον Μπάμπη, τον Αρίστο;
- Ποιοι είναι όλοι αυτοί;
- Η αφρόκρεμα της φιλελεύθερης διανόησης στην Ελλάδα και της ελληνόφωνης διανόησης στο φέισμπουκ και την τηλεόραση.
- Θάνο, ποιος το γαμεί το φέισμπουκ και την τηλεόραση; Ο σοβαρός πολιτικός διάλογος γίνεται στο τουίτερ. Και στο φινάλε, ο Στάλιν έσωσε την αστική δημοκρατία. Καληνύχτα.

Ο Βερέμης έμεινε στήλη άλατος για λίγα δευτερόλεπτα. Αναστέναξε και μουρμούρισε: "Γηράσκω αεί διδασκόμενος". Τα φώτα πίσω του είχαν ήδη σβήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου