Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ

Σε λίγο αρχίζει η γκροτέσκο πατριωτική εκπομπή του αγαπημένου Γιώργου Τράγκα, με τα Ες Ες να παρελαύνουν υπό τον ήχο ναζιστικών εμβατηρίων, Χίτλερ, Μέρκελ, Σόιμπλε, Γκαίμπελς, τουρλού-τουρλού στο σήμα έναρξης. Αυτή είναι η μία πλευρά της συσκότισης των πραγματικών δεδομένων της κατάστασής μας. Κακοί Γερμανοί, μαζί με κακούς τραπεζίτες (ταυτιζόμενοι εν πολλοίς με τους πρώτους) απεργάζονται την εξάλειψη ενός μικρού, περήφανου (για τις καταθέσεις του) λαού.

Είμαι φαν αυτής της καθημερινής κωμωδίας και την συνιστώ σε όλους τους πικραμένους και μη πατριώτες της "κατεχόμενης ζώνης". Επίσης φαν είμαι και των "αντιπάλων". Των φιλελεύθερων, σοσιαλφιλελεύθερων, νεοφιλελεύθερων, αναρχοκαπιταλιστών του γυαλιού και των σόσιαλ μήντια. Οι απιθανότητες που αμολάνε, χωρίς αναστολές πλέον, τους δίνουν άνετα τον τίτλο, όχι του Τράγκα, αλλά του Βασίλη Λεβέντη του ορθολογισμού και του ρεαλισμού. Κορυφαία εξ αυτών, ότι είναι υπερβολικές οι κραυγές περί ανάγκης αντίδρασης στην επιβαλλόμενη πολιτική, την πολιτική του Μνημονίου. καθώς ουδεμία σχέση δεν έχει η σημερινή κατάσταση με την Κατοχή. Προσθέτουν μάλιστα ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, καθώς αν χτυπάς το χέρι στο μαχαίρι, εσύ θα πληγωθείς και όχι το μαχαίρι.

Προφανώς, αυτό που ζούμε εν έτει 2012 δεν είναι η Κατοχή του 1941-44. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν ξεχνώ ότι και στην Κατοχή υπήρχαν κύκλοι καλλιεργημένων αστών, στους οποίους ανήκε και ο πεθαμένος Καραμανλής, που, ενώ κάποιοι σκοτώνονταν πολεμώντας τους φασίστες, αυτοί συναντιόντουσαν και ανέλυαν (ανήσυχοι, προβληματισμένοι, αλλά ψύχραιμοι) την κατάσταση και το μέλλον της χώρας. Άμα είσαι ψύχραιμος, εν ολίγοις, της γαμάς το κέρατο της αυτοσυγκράτησης. Και κυρίως, δεν είσαι των άκρων και ακόμη κυριότερα ένα εκ των άκρων, εν ευθέτω χρόνο θα σου δώσει (δεξιά) χείρα βοηθείας, για να σώσεις την πατρίδα από το πιο κακό άκρο, το ζερβό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου