Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ


O Μαρκ Μαζάουερ έγραψε χτες ένα εξαιρετικό άρθρο για τους NYT, το οποίο κλείνει ως εξής: "...για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον". Εδώ νομίζω βρίσκεται και η ουσία όσων διαδραματίζονται και θα διαδραματιστούν στο άμεσο μέλλον στη χώρα μας. 
Αντίθετα με κάποιους που θεωρούν ότι η αντίδραση πολλών Ελλήνων στα "Μνημόνια" είναι προϊόν βίαιου ρεψίματος καλοταϊσμένων καλοπερασάκηδων, που ξαφνικά τους κόψαν τα λουκούλεια γεύματα, είναι προφανές ότι στην Ελλάδα κρίνεται η πρώτη μάχη μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης επέλασης σε συνθήκες δημοκρατίας στη Δυτική Ευρώπη. Η ιδιομορφία της Ελλάδας, η επί δεκαετίες εμπεδωμένη εικόνα της ως του μαύρου πρόβατου, της ΕΟΚ αρχικά και της ΕΕ στη συνέχεια, σίγουρα προσφέρει το κατάλληλο έδαφος ούτως ώστε η ένταση και η έκταση αυτής της ολοκληρωτικής επίθεσης στην έννοια του κοινωνικού κράτους και της υπό ρύθμιση οικονομίας να γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή από τους ίδιους τους Έλληνες αρχικά και από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στη συνέχεια. Όταν οι ρεμπεσκέδες θα είναι ρεμπεσκέδες μεν, χωρίς όμως δωρεάν υγεία, παιδεία, επιδόματα ανεργίας κ.λπ., θα πάρουν σειρά και οι ευσυνείδητοι προτεστάντες του βορρά.
Τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα. Πάρτε θεση και διαλέξτε πλευρά. Αν γυρίσετε πλευρό, έχετε διαλέξει, θα ξυπνήσετε όμως απότομα.

1 σχόλιο: