Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

День Победы


9 Μαϊου, ημέρα της νίκης. Οι γερανοί πάνω από τη Μόσχα.

H Βερόνικα στο σιδηροδρομικό σταθμό  με καμένη την καρδιά,δάκρυα στα μάτια και μια αγκαλιά λουλούδια ακούει έναν πολεμιστή να μιλάει στο πλήθος που υποδέχεται τους στρατιώτες. Ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά δάκρυα, λέει.

Δύο στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού υψώνουν τη σημαία με το σφυροδρέπανο πάνω από το Ράιχσταγκ. Αργότερα μάθαμε ότι είχε γίνει φωτομοντάζ, για να απαληφθουν τα δύο ρολόγια (λάφυρα από νεκρούς) που φορούσε στα χέρια του ο ένας από τους φωτογραφικούς ήρωες.

Οι παίκτες της Σοβιετικής Ένωσης, της καλύτερης ομάδας του 1986, αποκλείονται στον προημητελικό του παγκοσμίου κυπέλλου με σφαγιαστική διαιτησία. Εντυπωσιακή η απουσία έστω και χλιαρών διαμαρτυριών από την πλευρά τους.

Κάτι ταινίες που γυρίζονται από την εποχή της περεστρόικα μέχρι σήμερα μας δείχνουν αναδρομικά μια Σοβιετική Ένωση των 70s και 80s γερασμένη, βάναυση, θερμοκήπιο βαρβαρότητας και κτηνωδίας. Κρεματόριο ονείρων.

Ντοκυμαντέρ που γυρίζονται από τα κανάλια του Πούτιν παρουσιάζουν την Οκτωβριανή Επανάσταση ως προϊόν διεθνούς πλεκτάνης εναντίον της Ρωσίας.

Στο "Έλα να δεις" τελευταία σκηνή. Οι παρτιζάνοι βαδίζουν βιαστικά μέσα στο δάσος. Το ρέκβιεμ του Μότσαρτ και η κάμερα τους ακολουθούν, καθώς ανοίγουν δρόμο για το μέλλον, αφήνοντας πίσω τους τη μυρωδιά του θανάτου.

Ο Σαμπόνις και οι υπόλοιποι Λιθουανοί πετάνε στον αέρα τον συνταγματάρχη Γκομέλσκι, μετά το θρίαμβό τους επί των Η.Π.Α. στην Ολυμπιάδα της Σεούλ. Δύο χρόνια μετά, τανκς στο Βίλνιους.

Ο Μπαρτ Λάνκαστερ στη σειρά επιχείρηση Μπαρμπαρόσα μας μιλάει για την πολιορκία του Λένινγκραντ και τους 20.000.000 νεκρούς της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Γέλτσιν πάνω σ' ένα τανκ κάτι λέει για δημοκρατία. Αύγουστος '91. Λίγους μήνες μετά η κόκκινη σημαία κατεβαίνει για τελευταία φορά από το Κρεμλίνο.

Δεκαετία ' 70. Ένας τραγουδιστής με παλιoμοδίτικο παπιγιόν τραγουδάει για τη μέρα της νίκης. Δε λέει για ηρωισμούς και κομμουνισμούς, αλλά για το τέλος του πόνου, για τη μάνα και τον γιο, για αίθριους ειρηνικούς ουρανούς.

Σοβιετική Ένωση, σ' ευχαριστούμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου