Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ

Χαρακτηριστικό των ηλιθίων είναι η αναγωγή της αντίληψης που έχουν για την πραγματικότητα σε μοναδική αλήθεια, σε αδιαπραγμάτευτη μοναδικότητα, επί της ουσίας όμως, σε απόλυτη μονομανία και βλακώδη εμμονή. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

"Όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτόν τον κόσμο είναι μέλη μίας λέσχης που δεν έχουν τίποτ' άλλο στο κεφάλι τους από το να πίνουν το γλυκό χυμό της εξουσίας".
Τα 'χουμε ξαναπεί για τους εθνοαριστερούς, μη γινόμαστε κουραστικοί. Απ' όλους αυτούς μόνο ένας είναι και γαμώ τα παιδιά, ακριβώς επειδή μάλλον το παίζει, παρά είναι μονομανής. Ο Λιακόπουλος. Χαρίζει γέλιο, ενώ  ο ίδιος, υποθέτω, κονομάει χοντρά με τους τόνους χαρτιού που πουλάει. Δύο σε ένα.

"Όλοι είναι ηλίθιοι, αναίσθητοι, κακοί γενικώς, κι εγώ είμαι μονίμως το θύμα, ο ριγμένος, ο προδομένος".
Χαρακτηριστική περίπτωση μονομανούς που δε βλέπει πέρα από τη μύτη του. Κατά βάση έχει κολλήσει στην παιδική, άντε στην πρώιμη εφηβική ηλικία, όχι όμως σε ό,τι αφορά το "όσα πάνε κι όσα έρθουν" (αυτό είναι ευλογημένo κατάλοιπo), αλλά την τσογλανιά του εγωκεντρισμού και το άγχος της ανασφάλειας.

"Ο Παναθηναϊκός είναι πάνω απ' όλα"
Καλά, εδώ τα σχόλια περιττεύουν.

"Ο ιμπεριαλισμός, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και οι υπηρέτες τους είναι ο μόνος εχθρός". Σωστό, αν έλειπε το "ο μόνος". Προφανώς για τα παιδιά του Περισσού η αναξιοκρατία, η αμορφωσιά, η απατεωνιά, η απουσία κοινωνικής (και φορολογικής) συνείδησης είναι ψιλά γράμματα. Όταν όμως τους μουτζώνουν ως υποστηρικτές των χρυσοκάνθαρων της ΔΕΗ και του ΟΛΠ, ας μην απορούν.

"Ποιος Τρίτος Κόσμος, ποιοι φτωχοί; Να δουλέψουν και να μας φτάσουν". Όπως σας το λέω μου το είχε πει Ολλανδός πριν μερικά χρόνια. Γνήσιο τέκνο του φιλελευθερισμού.

Πού θέλω να καταλήξω; Πολύ απλά ότι δεν μπορούμε ποτέ να καταλήγουμε σε οριστικά συμπεράσματα. Το μέτρο της ευφυϊας  είναι αμφιλεγόμενο ζήτημα. Για μένα ένα είναι το κριτήριο. Η ικανότητα στοιχειώδους αποστασιοποίησης, η υπέρβαση του μικρόκοσμου των βεβαιοτήτων μας. Ειδικά για κάποιον που αμφισβητεί το "σύστημα" θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο. Δυστυχώς δεν είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου