Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΟΙ ΜΟΙΡΑΙΟΙ


Νέα, σκληρότερα μέτρα, λέει, θα επιβληθούν, για να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα που προβλέπει το μνημόνιο. Αύξηση φόρων, περικοπές μισθών και συντάξεων τα πλέον προφανή. Ας κάνουμε λοιπόν έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας εφαρμογής της πολιτικής ΔΝΤ αλά γκρέκα.

Κατ'αρχάς, οι μέχρι τώρα περικοπές σε μισθούς και λοιπές παροχές των δημοσίων υπαλλήλων είναι αστείες, αν θεωρήσουμε αληθή τα περί κράτους στα όρια της χρεοκοπίας. Αν πέσει πραγματικό μαχαίρι στο εξής, είναι ενδιαφέρον να δούμε αντιδράσεις. Προσωπικά θεωρώ ως πιθανότερο σενάριο, σε αυτήν την περίπτωση, την κατάρρευση της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ, αλλά πέραν αυτού ουδέν. Λέγοντας ουδέν, εννοώ Αντώνη. Ε, ρε γλέντια. Τι σημασία όμως έχει;

Στον ιδιωτικό τομέα, πράγματι καταργήθηκαν, στο πλαίσιο του μνημονίου ή ως παράπλευρες απώλειες, εργασιακά δικαιώματα και επιβλήθηκε ένα ακόμη πιο ασύδοτο καθεστώς. Μικρή σημασία όμως έχει αυτό. Έτσι κι αλλιώς και στην πρότερη κατάσταση οι ελληνικές επιχειρήσεις της πλάκας πάντα σε ένα καθεστώς ασυδοσίας λειτουργούσαν. Προβλεπόμενες αμοιβές και ωράρια, καθώς και ασφαλιστικά δικαιώματα εφάρμόζονταν στο περίπου ή καθόλου, οπότε δεν έχουμε την επιβολή της ζούγκλας, αλλά μάλλον τη θεσμοθέτησή της.

Τέλος, τι έγινε με τη δημοσιονομική εξυγίανση, τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά που συνιστούν τη βασική αιτία της χρεοκοπίας; ΤΙΠΟΤΑ. Τα πάντα βαίνουν καλώς. Βολέματα και κομματικές αλλαξοκωλιές , ευνοϊκές μετατάξεις από ΔΕΚΟ και διορισμοί από την πίσω πόρτα, μαύρο χρήμα συνεχίζει να πηγαινοέρχεται, καμία ουσιαστική καταπολέμηση της τεράστιας φοροδιαφυγής. Όλα δείχνουν ότι η μαύρη οικονομία θα διατηρηθεί ως έχει, με την προοπτική αυτή να συνιστά κεντρική πολιτική επιλογή.

Συμπέρασμα: 'Οταν θα μείνετε χωρίς δουλειά, χωρίς λεφτά, χωρίς ελπίδα, μην κατηγορείτε πολιτικούς, δεξιούς ή αριστερούς, χοντρούς ή αδύνατους. Μην κατηγορείτε τραπεζίτες ντόπιους και ξένους. Τι φταίει, τι φταίει; Όχι βέβαια το ζαβό το ριζικό μας. Όταν βλέπαμε δεκαετίες να τσεπώνουν κάποιοι μαύρο χρήμα στις καθημερινές, μικρές και μεγάλες συναλλαγές μας, είχαμε την ψευδαίσθηση ότι κλέβουν από το απρόσωπο κράτος. Όταν έκλεβε το φόρο ο υδραυλικός και δεν κάναμε τίποτα, ας μην βαυκαλιζόμαστε ότι θα κάνουμε κάτι για τους μιζαδόρους της πολιτικής και της διοίκησης. Τώρα μην κλαίτε. Ας είχατε και σεις μια off shore. Τώρα είναι αργά.  Γεια μας!

2 σχόλια:

  1. Ναι, είπες την μεγαλύτερη αλήθεια. "Τώρα είναι αργά"

    http://www.youtube.com/watch?v=r9R7LhfAYss

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα μπορούσα να προσθέσω κάτι ρε Μανώλη. Τα είπες όλα, με λόγια σταράτα, πικρά μεν, αληθή δε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή