Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΑΚΟΥΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ FINAL CUT


Το βινύλιο έμεινε μια ζεστή μέρα του Μαϊου του '83 μέσα στο πορτ μπαγκάζ του πατέρα μου για πολλές ώρες μετά την αγορά του, με αποτέλεσμα η βελόνα να ανεβοκατεβαίνει σαν να παλεύει με τα κύματα.
Στην Καρδάμαινα, στην Κω, δυο μήνες μετά, είδα έναν Εγγλέζο (ή μήπως μου το είπε ο αδελφός μου;) να φοράει μια φανέλα The Empire strikes back.
Αγοράσαμε τον δίσκο στον απόηχο του Τhe Wall και μας ξένισαν οι χαμηλοί τόνοι των τραγουδιών, ακόμη περισσότερο όμως η αντιπολεμική χροιά του. Ο πόλεμος στα Φώκλαντ είχε τελειώσει ένα χρόνο πριν και είχε ταυτιστεί με την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την Θάτσερ. Οι Εγγλέζοι τρελοί από χαρά που έσωσαν τα νησιά από τυυς Αργεντίνους ξέχασαν το φιλελεύθερο πακέτο που είχαν φάει επί τριετία και ψήφισαν με τα μπούνια την σιδηρά κυρία το '83. Στη συνέχεια τους πήρε αμπάριζα για μια δεκαετία με την αναγέννηση της βρεταννικής οικονομίας, η οποία όμως μαθαίνουμε εσχάτως ότι είναι πάλι στο νεκροκρέβατο. 
Οι Pink Floyd ήταν το αγαπημένο θέμα για κράξιμο εκείνη την εποχή. Δεινόσαυροι, στημένοι, ουστ. Ήταν η εποχή που το Post Punk και το New Wave σάρωναν στους "ψαγμένους" νεανικούς μουσικούς κύκλους. Ποτέ δεν ήμουν μεγάλος φαν των Floyd, ενώ οι κατηγορίες περί δεινοσαυρισμού και επιτήδευσης δεν είναι πάντα υπερβολικές. Τελικά όμως τους βγάζω το καπέλο. Πήγαν κόντρα στο ρεύμα και έβγαλαν έναν μεταχίπυκο δίσκο ενάντια στον φουσκωμένο εθνικισμό των Άγγλων. Θα μπορούσαν απλά να το παίξουν Κινέζοι. Δεν το έκαναν και δικαιώθηκαν. Σήμερα άκουσα ξανά κάποια τραγούδια του Final Cut και είναι ακόμη ζωντανά. Ζωντανή είναι και η Θάτσερ, αλλά όχι για πολύ ακόμη. Ζωντανοί είναι και οι περισσότεροι που είχαν πρωταγωνιστήσει στην τόσο αλαζονική έκρηξη της αντισυμβατικότητας του 76-79. Οι Floyd όμως τους κοιτάνε από ψηλά. Άσε που εξαρχής δεν είχαν απορρίψει τα μεγάλα στάδια και τη δισκογραφία σαν κάτι Sex Pistols, που σήμερα θα έκαναν τούμπες για να εμφανιστούν σε μαζικό κοινό, αν δεν είχαν ένα προβληματάκι. Δεν υπάρχει αυτό το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου