Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΤΙ ΤΑ ΘΕΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΝΗΜΑΤΑ


Η μεταπολεμική αγγλοσαξωνική κουλτούρα έχει παραγάγει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σύγχρονα πολιτιστικά προϊόντα. Οι Beatles, το heavy metal, οι ταινίες του Κάρπεντερ, το Playboy, οι πολιτικοί - ηθοποιοί (κυριολεκτικά και μεταφορικά) είναι μερικά από αυτά. Παράλληλα, ένα από τα βασικά επιτεύγματα των Αγγλοσαξώνων και δη των Αμερικάνων είναι η εκλαϊκευση της επιστημονικής γνώσης και η σύνδεσή της με την ποπ κουλτούρα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το πρόσφατο πόνημα κάποιου Άγγλου λόρδου, ο οποίος μετά από στάθμιση δειγμάτων, προφανώς, και διεπιστημονική προσέγγιση, προφανέστερα, κατέληξε στο συγκλονιστικό συμπέρασμα: "Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία". Το είχε πει και ο Μίμης Φωτόπoυλος στο "Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο" Ο Άγγλος επιστήμων βέβαια το εξειδίκευσε περισσότερο: "Δώδεκα χιλιαρικάκια (ευρώ) το χρόνο είναι αρκετά για να νιώσουμε τι εστί βερύκοκο, ε, συγγνώμη, ευτυχία εννοούσα". Ταυτόχρονα σε άλλο σημείο της μελέτης μαθαίνουμε ότι η ταυτόχρονη άνοδος του βιοτικού επιπέδου όλων δεν κάνει κανέναν ευτυχέστερο, οπότε, λέω εγώ, καλό θα ήταν να αποδεχτούμε ότι κάποιοι πρέπει να έχουν αυτό το αποκλειστικό προνόμιο. Καλύτερα, με άλλα λόγια να έχουμε λίγους μες στην καλή την ευτυχία, παρά κανέναν. Απ' το ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα.
Όλως τυχαίως ο επιστήμων - ευτυχιολόγος κατέφτασε προσφάτως στην Ελλάδα , όπως διάβασα στο Βήμα, για να μας υπενθυμίσει αυτές τις απλές αλήθειες της λαϊκής σοφίας. Σε μια Ελλάδα, που οι μισθοί κατεβαίνουν με ιλλιγγιώδη ταχύτητα, έρχεται ο λόρδος για να μας πει ότι στόχος είναι να είμαστε όλοι (πλην των σούπερ ευτυχισμένων) στα 1000 ευρώ. Με δεδομένο βέβαια ότι οι περισσότεροι Έλληνες σε λίγο θα ζουν με ένα πεντακοσάρικο, το πολύ, ο τύπος μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί σοσιαλιστής. Έτσι άλλωστε αυτοχαρακτηρίζεται και ο πρωθυπουργός μας.

3 σχόλια:

  1. Αλήθεια, δε μας είπε ο Πόρδος, ε, συγγνώμη, Λόρδος, ποιά ευτυχία οδήγησε την Αγγλία σε αυτήν την κοινωνική της παθογένεια, δηλαδή ενός, επι το πλείστον, αλκοολικού πληθυσμού και εκατοντάδων ανήλικων μανάδων κ.λπ?..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. logiko mou akougetai na ta leei autos o pordos...ontws ta lefta den fernoun tin eutuxia alla ta i elleipsi autwn fernei provlimata psixologika kai kapoios ftanei sto simeio mexri kai to thanato isws otan leipoun autaaaa...ARA O KYRIOS PORDOS KALITERA PRIN MILISEI NA SKEFTETAI TI THA PEI....
    ANTRIKOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΑΝΩΛΗ
    ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ Μ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΜΑΣ.
    Μ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ.
    ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ θ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΑΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΚΡΙΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή