Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΡΕΨΙΜΟ

Πριν καμιά εικοσιπενταριά χρόνια ένα φασιστόμουτρο συμφοιτητής είχε αποτιμήσει την εξέγερση του Μάη του '68 ως εξής: "Σκασμένα από το φαϊ τα Γαλλάκια, ήπιαν και μια ξεθυμασμένη μαρξιστική σόδα και έριξαν ένα εντυπωσιακό ρέψιμο, που το είπαν εξέγερση". Εννοείται ότι κάτι τέτοιοι τύποι όλες τις εξεγέρσεις και όλες τις επαναστάσεις κάπως έτσι τις ερμηνεύουν, ή μάλλον όχι, έχουν και άλλη προσέγγιση. Εβραιομασωνική συνωμοσία, για να χτυπηθούν οι ρίζες του έθνους και να προαχθεί το σατανικό σιωνιστικό σχέδιο της παγκόσμιας κυριαρχίας. Πώς να αντιπαρατεθείς σε τέτοια ακλόνητα επιχειρήματα; Αν η βλακεία είναι ανίκητη, η μαλακία είναι αβύθιστη, ανοξείδωτη και αντιανεμική.
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Πριν λίγο έμαθα και είδα τι έγινε στο Λονδίνο. Μιλάμε για ακραία και μαζική βία σε μια χώρα που είχε να δει τέτοια φαινόμενα, στο πολιτικό τουλάχιστον πεδίο, από την απεργία των ανθρακωρύχων που συνετρίβη απ'τη Θάτσερ στις αρχές της δεκαετίας του '80. Τι παίζει τώρα εδώ; Ο μαρξισμός και γενικά οι επαναστατικές κοσμοθεωρίες κάθε άλλο παρά συγκινούν πλέον τις νεανικές και φοιτητικές μάζες. Η σύγχρονη νεανική κουλτούρα θεωρείται κατεξοχήν εχθρική για συλλογική δράση και έκφραση κοινωνικών αιτημάτων. Το γιατί βεβαια δεν είναι και δύσκολο να το βρούμε. Σε μία δυτική κοινωνία, που όλα τα βασικά βιοποριστικά προβλήματα ήταν λυμένα (για τη μεγάλη πλειοψηφία τουλάχιστον) εδώ και δεκαετίες, η ανακίνηση ταξικών διεκδικήσεων και οι μαχητικές διαδηλώσεις ήταν κατανάγκη συνδεδεμένες με το γραφικό και ίσως και το ψυχοπαθολογικό για μερικούς. Σε μία εποχή μάλιστα θριάμβου της φιλελεύθερης ιδεολογίας, κατατρόπωσης του μαρξισμού (με κερασάκι την πτώση του υπαρκτού) όλα αυτά ήταν προορισμένα για το "χρονοντούλαπο της ιστορίας" (πού τα έβρισκε ο μπαγάσας;).
Η ανασφάλεια που γεννάει η κρίση όμως ήδη δημιουργεί τις πρώτες ρωγμές στο άτρωτο κάστρο του οικονομικού φιλελευθερισμού. Δεν ξέρω αν γκρεμιστει, το σίγουρο όμως είναι ότι πλέον δεν έχουμε χορτασμένους που ξέρουν ότι θα συνεχίσουν το φαγοπότι. Η πείνα δεν έχει ακόμη ενσκήψει, δεν θεωρείται όμως πλέον απίθανη προοπτική για πάρα πολλούς ανθρώπους. Ας προσέξουμε λοιπόν και ας αφουγκραστούμε. Αυτό που θ' ακούσουμε σίγουρα δεν θα είναι ρέψιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου