Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΥΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ

Γνωστό μπλογκ, που έχει οικειοποιηθεί το αριστούργημα του Κιούμπρικ στ' όνομά του, το 'σκασε τελικά το παραμύθι. Σωστός, λέει, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, που απαιτεί την απόλυση μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο της προσπάθειας σωτηρίας της χώρας.
Αυτά είναι. Όταν η ταξική ιδεολογία έχει κηρυχθεί σε πτώχευση από ιντερνετικούς “επαναστάτες”, που μια εναποθέτουν τις ελπίδες για σωτηρία στο δίδυμο Ραγκούσης – Παπανδρέου και μια στο ντουέτο Φαήλος – Σαμαράς, φυσικό είναι η επανάσταση να ταυτίζεται με την Θάτσερ και τον Δασκαλόπουλο. Όλα αυτά βέβαια με το επίχρισμα της τρικουπικής αντίληψης περί εκσυγχρονισμού του κράτους και τσιρίδες περί κηφήνων δημοσίων υπαλλήλων.
Αγαπώ Πρετεντέρη, Τσίμα, Παπαχελά. Μπροστά τους οι επαναστάτες μπλόγκερ είναι επαγγελματίες. Όχι όμως της δημοσιογραφίας, αλλά της πιο γλοιώδους σχέσης που έχει ποτέ αναπτυχθεί ανάμεσα στην εξουσία και τους ιμάντες μετάδοσης των βουλών της. Αν υποθέσουμε ότι ανάμεσα στα "επίσημα" ΜΜΕ και τις πάσης φύσεως εξουσίες στην Ελλάδα υπάρχει μία απροκάλυπτη και "θεσμοθετημένη" σχέση εξάρτησης, τα πράγματα στα "πολιτικά" μπλογκ είναι πολύ χειρότερα. Ευκαιριακές δουλειές, του ποδαριού, άρπα κόλλα υμνογραφίες και θαψίματα, επίκληση της χρεοκοπημένης ηθικής που οδήγησε στην πραγματική χρεοκοπία, επιτίμηση, άμεση ή έμμεση, του λαού, που δεν ξεσηκώνεται να διώξει τους μιζάρχες της Siemens  και να καταργήσει τα πρόσωπα που τον δουλεύουν, όχι όμως και το  δούλεμα. Μιλάμε για πολλούς μικρούς Λαζόπουλους.
Συχνα πυκνά οι μπλογκερ αυτοί λοιδορούν εκδότες, καναλάρχες και παραθυράτους δημοσιογράφους-αναλυτές. Αν δούμε όμως τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, συμπεραίνουμε ότι, αν αυτοί οι λοιδορούμενοι ήταν μέχρι τώρα οι "μισθωτοι σε σταθερό εργασιακό πλαίσιο", οι μπλόγκερ είναι η νέα γενιά. Θα κάνει την ίδια δουλεια με "ευέλικτη" σχέση εργασίας, χωρίς ένσημα και χωρίς συνδικαλισμό. Τελικά δεν είναι τυχαίο το μπινελίκι προς τους έχοντες την κατεξοχήν σταθερή σχέση εργασίας δημοσίους υπαλλήλους.


UPDATE ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ

Η αντίθεσή μου στη λογική των μαζικών απολύσεων από το Δημόσιο προκάλεσε αρνητικά σχόλια, ακόμη και από κοντινά μου πρόσωπα, που μου υπενθύμισαν τις στρατιές των ταβανοσκόπων, που τρύπωσαν από πελατειακά παράθυρα και φεγγίτες. Μου έκαναν μια περίληψη όλης της παθογένειας του ελληνικού δημοσίου, της αναξιοκρατίας και των συμπαρομαρτούντων, για να καταλήξουν στην απόρριψη της απόρριψης των πορτοκάλειων και δασκαλοπούλειων απόψεων. Απάντηση:
- Κατ'αρχάς, δεν απολύουμε 200.000 ανθρώπους σε μία χώρα που το δίκτυο αντιμετώπισης της ανεργίας ήταν ανεπαρκές και τείνει να γίνει ανύπαρκτο. Αυτό είναι για μένα δεδομένο, ακόμη κι αν πολλοί από τους "περισσευούμενους" δημόσιους υπαλλήλους είναι αργόμισθοι. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχτώ τη μετάβαση στην ελεύθερη οικονομία κατά τον τρόπο που την γνώρισε η ανατολική Ευρώπη προ εικοσαετίας και ακόμη δεν έχει συνέλθει, αν εξαιρέσεις ίσως τους ευνοούμενους της κραταιάς Γερμανίας Τσέχους.
- Δεν είμαι πλέον βέβαιος πώς θα διαμορφώσουμε μια δίκαιη κοινωνία, δεν έχω πια βεβαιότητες για τις λύσεις. Αν είχα θα ήμουν μέλος του ΚΚΕ. Από την άλλη όμως, δεν αποδέχομαι ότι οι προτάσεις που εκπορεύονται από τον εκπρόσωπο των (ο θεός να τους κάνει) καπιταλιστών της Ψωροκώσταινας έχουν σχέση με την επίτευξη αυτού του στόχου, που για μένα παραμένει ζωντανός (βίτσια είναι αυτά).
- Η λογιστική λογική του εγχειρήματος "ξαλαφρώνουμε το δημόσιο", σε συνδυασμό με την επιβίωση των ίδιων δομών που το γιγάντωσαν, προσδιορίζει και ποιοι είναι αυτοί που θα ψάχνουν δουλειά, αν καταργηθεί η μονιμότητα. Όχι βέβαια οι ανάξιοι πελάτες των κομμάτων. Αυτοί και επί μνημονίου λύνουν και δένουν και μασάνε, όπως τις τελευταίες δεκαετίες. Ποιος πιστεύει ότι αυτά θα είναι τα 200.000 (!) παληκάρια και κορίτσια που θα απολυθούν;Εδώ ακόμη και συγγενείς αναμορφωτών υπουργών γίνονται υφυπουργοί από το πουθενά.  Στους αγράμματους δημοσίους υπαλλήλους θα κωλώσουν να ανανεώσουν τη σύμβαση μόλις καταργηθεί η μονιμότητα;
- Για όσους έχουν την απορία, δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος.3 σχόλια:

 1. Φοβάμαι ότι "μέχρι να αλλάξουν οι δομές" ώστε να απολύονται αξιοκρατικά οι δημόσιοι υπάληλοι δεν θα τίθεται πλέον εκ των πραγμάτων θέμα πληρωμής τους λόγω πτώχευσης. Δεν κατάλαβες ότι αυτό που ακολούθησε το σπάσιμο της παγκόσμιας οικονομικής φούσκας πριν 2 χρόνια δεν έχει διαφυγή, ειδικά για χώρες - λαθρεπιβάτες του συστήματος (καλού ή κακού συστήματος, δεν το εξετάζουμε αυτό τώρα).
  Αν απολυθούν 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι τότε πλέον θα "απολυθεί" και το πολιτικό σύστημα όπως το ξέραμε.
  Θα την πληρώσουν απίστευτα σκληρά βέβαια αυτοί που θα υποστούν άμεσα τις συνέπειες γιατί όντως - έχεις δίκιο σε αυτό - δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας. Το μεσοδιάστημα μέχρι να καλυφθεί το "θεσμικό" (και όχι μόνο) κενό θα είναι "αποκαλυπτικό" (με όλες τις έννοιες).
  Άσχετα βέβαια με το τι θα πάθουμε εμείς, τι να πουν και τα παιδιά μας που θα πληρώνουν την όλη ξευτίλα όλη τους τη ζωή;
  Συμφωνώ, κατά τ'άλλα, απόλύτως με τις εκτιμήσεις σου για τα κίνητρα και την ποιότητα των περισσότερων bloggers. Αναρωτιέμαι αν τελικά ο Πρετεντέρης ήταν μια κάποια ("καλύτερη") λύσις.
  Η μη ουσιαστική αντίδραση του "κοσμάκη" (στον οποίο φυσικά ανήκουμε και εμείς) ως τώρα δείχνει επίσης ότι "δημόσιοι υπάλληλοι" δεν είναι εν Ελλάδι μόνο οι κατέχοντες ΦΕΚ διορισμού. Αυτή η μη εκδηλωμένη οργή που υποφώσκει ξέμεινε από καύσιμα φαίνεται και έτσι αναβάλλεται από δόση σε δόση (του μνημονίου).
  Το όλο σκηνικό είναι αποκρουστικό.Τέρμα οι διαπιστώσεις και να δούμε πως θα επιβιώσουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αλήθεια, γιατί πραγματικά ενδιαφερεται ο κ. Δασκαλόπουλος;
  Για το καλό της Πατρίδας;
  όχι βέβαια. Ενδιαφερεται όμως για το καινουργιο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριοτητας που ανοιγεται.

  Νομιζω ότι η περιπτωση της κ. Κουνεβα ειναι χαρακτηριστική. Αφοτου ειτε απολυθηκαν ειτε συνταξιοδοτηθηκαν οι καθαριστριες υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και του στενου δημόσιου τομέα, μπήκαν μεσα τα συνεργεία καθαρισμού.

  Τεράστια ...μπιζνα. Στοιχίζει λιγωτερο ο καθαρισμός των κτιριων και των γραφείων του Δημοσίου;;;;; όχι, στοιχιζει πάνω απο 2 φορές σε σχεση με το κόστος μισθοδοσίας των παλαιών καθαριστριών. Πόσα πληρωνονται οι εργαζομενες; Ελαχιστα, μαυρα, ανασφαλιστα. Με ότι αυτο σημαινει για τα ταμεία.

  Ποιος ειναι ο μόνος κερδισμένος; Μα οι φιλοι του κ. Δασκαλοπουλου, οι ιδιοκτητες των συνεργείων καθαρισμου. Εξωφρενικά κερδισμένοι, μιας που μαζί με κάποιους αργυρωνητους δημοσίους υπάλληλους που μιζωνονται βγάζουν τεράστια χρηματικά ποσα.

  όταν η κ. Κουνεβα, συνδικαλιστηκε, την έλουσαν με βιτριόλι. Ο κ. Δασκαλοπουλος, φιλανθρωπος ων, μέσω της γραμματέως του, φανταζομαι ότι θα έβαλε κανενα 100ευρω, στο λογαριασμό.

  Αν η καθαριοτητα των ΔΕΚΟ και του δημόσίου βγάζει τόσα λεφτά, αν αυτη πηγε τόσο καλά για κάπιες μαριδες απο το κοινό και τα μέλη του ΣΕΒ, σκέφτειτε ποσο καλά θα πάει πχ η εκχωρηση της εκμεταλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων που εκμεταλευεται η ΔΕΗ, ακριβως ΓΙΑΤΊ ειναι πλειοψηφφικά δημοσια, άρα διαχειριστρια και της εθνικής κυριαρχίας.

  Ο κ. Δασκαλοπουλος, θα όφειλε να γνωριζει ότι το υπέδαφος της χωρας συνιστά εθνικό κυριαρχικό δικαιωμα.

  Τα εθνικά κυριαρχικά δικαιωματα όταν δνε χανονται εμ ...τανκς, χάνονται με εφιαλτικά τανκς, τυπου Δασκαλοπουλου.

  Σημειωτέον ...ποια ακριβώς ειναι η επιχειρηματική δραστηριοτητα του κ. Δασκαλόπουλου; ΚΑΜΙΑ! Ένας απλός μισθοφόρος.

  Κατερίνα
  http://agauch-katerina.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κάτι συνέγραψε σχετικά με το θέμα (η ταπεινότης μου). Το ζήτημα, δυστυχώς, υπερβαίνει τα υπαρκτά προβλήματα της δημ. διοίκησης, και δείχνει να έχει στοιχεία "ιδεολογικού ζήλου" κάθαρσης: ό,τι χειρότερο για τον τόπο στην παρούσα κατάσταση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή