Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΛΟΓΧΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΦΕΡΡΑΡΙ



Την έπεσαν λοιπόν στο Σάο Πάολο ένοπλοι, ληστές πιθανότατα, στον Τζένσον Μπάτον, οδηγό της Φόρμουλα 1 (ΜcLaren). Το συμβάν έδωσε αφορμή στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το γκραν πρι της Βραζιλίας να αναφερθούν στην εγκληματικότητα και τις ακραίες οικονομικές και κοινωνικές αντιθέσεις της αχανούς αυτής χώρας, που είναι στην πρωτοπορία της επιταγής των καιρών "Κάντε τον Τρίτο και τον Πρώτο Κόσμο Δεύτερο και βλέπουμε". 
Δεν είναι τυχαίο ότι χρόνο με το χρόνο οι αγώνες της Φόρμουλα σε εξωτικές, μέχρι πρότινος, περιοχές του πλανήτη αυξάνονται. Τουρκία, Μαλαισία, Κίνα, Ινδία και ο κατάλογος γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Το χαμηλότερο κόστος της διοργάνωσης σε αυτές τις χώρες είναι βέβαια βασικό αίτιο αυτής της στροφής, δεν είναι όμως το μοναδικό. Αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες πετρελαιοειδών, ελαστικών κ.ο.κ. βρίσκουν σε αυτές τις αναδυόμενες αγορές το μέλλον, που δεν μπορούν να διασφαλίσουν πλέον οι κορεσμένοι καταναλωτές της προηγμένης Δύσης. Η φάρμα μεγαλώνει και μαντρώνουμε και τ' αδέσποτα ή αυτά που αρμέγαμε και σφάζαμε με εκτροφή ελευθέρας βοσκής.
Εννοείται ότι το όλο εγχείρημα έχει και τις αναταράξεις του. Στην πρώτη φάση του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, στον ύστερο 19ο αιώνα, τη νύφη, ενίοτε, την πλήρωναν οι στρατιώτες του βρετανικού αυτοκρατορικού στρατού (π.χ. Λογχοφόροι της Βεγγάλης - αγαπημένη σειρά περιπέτειας στα 70s). Σήμερα αυτοί που ρισκάρουν είναι λιγότεροι, με πυρίμαχες φόρμες και πολύ πιο καλοπληρωμένοι, αν και οι μάχες που δίνουν δεν υστερούν, από άποψη ντεσιμπέλ τουλάχιστον, από τις κανονικές μάχες των αποικιακών στρατευμάτων πριν 100 χρόνια.

1 σχόλιο:

  1. Ενας απο τους πολλούς "δουριους ίππους" σε αυτές τις αγορές .... Που ουσιαστικά δεν είναι ακόμη αγορές . Πρώτα λοιπόν θα τις κάνουμε αγορές (αν μας συμφέρει )δημιουργώντας ανάγκες μετέπειτα θα πουλήσουμε , μετά θα κάνουμε έργα ( θα τους πάμε εν μουντιάλ , ολυμπιακούς αγώνες κτλ ), θα τις χρεώσουμε δηλαδή περαιτέρω , και τέλος θα μας χρωστάνε . Οπού και αυτή είναι η ουσία και ο στόχος . Η συνέχεια γνωστή ....
    Πολύ καλό κείμενο κύριε μανο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή