Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ΔΙΚΟΠΗ ΖΩΗ

Σαββατοκύριακο, μετά από μία εβδομάδα ψευδαίσθησης επιστροφής στη νιότη. Τα επόμενα σαββατοκύριακα περιβάλλονται από εσχατολογικές προβλέψεις, με τις οποίες θα φρίκαρε ακόμη και το παλληκάρι που έγραψε τις γνωστές ιστορίες εκεί στη σπηλιά της Πάτμου. Εννοείται ότι βρίσκομαι στη γνωστή μου κατάσταση: "ναι μεν αλλά" και "αν δεν βρέξει, θα χιονίσει", με άλλα λόγια βλέπω να πέφτουν γύρω μου οι πληροφορίες και οι αναλύσεις σαν σφαίρες και ως συνήθως δεν ξέρω πού να καλυφθώ. Ποτέ δεν χαρακτηριζόμουν για τις βεβαιότητές μου, πόσο μάλλον σήμερα που τα πάντα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Για ένα πράγμα όμως είμαι βέβαιος. Αν κάποιος έχει καταφέρει να βγάλει το κεφάλι του, έστω και λίγο, έξω από το βάλτο της αμορφωσιάς και της χυδαιότητας, δεν θα έχει σοβαρό υπαρξιακό πρόβλημα και πιθανόν θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα και το πρόβλημα της καθημερινής επιβίωσης.
Εννοείται ότι η παραπάνω πρόβλεψη σχετίζεται με ανθρώπους και όχι με το πλήθος των ανθρωπόμορφων ζώων που θα επιστρατεύσουν το μόνο πράγμα που πάντα διέθεταν σε αφθονία: τη ζωώδη απληστία. Αυτοί εννοείται ότι θα ζήσουν μέρες δόξης, ανάλογες με αυτές των μαυραγοριτών της κατοχής. Κάποιοι μάλιστα το δηλώνουν ήδη, απερίφραστα, ότι η κρίση είναι ευκαιρία, εκλαμβάνοντας το συγκεκριμένο εθνεγερτικό κάλεσμα του πρωθυπουργού (ναι, κάνει και τέτοια) ως προτροπή να τινάξουν τώρα τη μπάνκα στον αέρα. Καθημερινά έρχομαι σε επαφή με τέτοια αστέρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός τύπου, ο οποίος, αφού ξέχεσε το πολιτικό σύστημα, τους δημοσίους υπαλλήλους, τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα της οικονομίας κ.ο.κ, κατέληξε με τη θριαμβευτική διαπίστωση ότι ο ίδιος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, καθότι των φρονίμων τα παιδιά κ.λπ. Τέτοια ξετσιπωσιά πραγματικά σοκάρει. Όχι μόνο είμαστε έτοιμοι να τρωγοπίνουμε με φόντο μια χώρα-νεκροταφείο, αλλά θεωρούμε επιπλέον πολύ φυσιολογικό να το διαλαλούμε προκαταβολικά.
Αντί επιλόγου, ένα τραγούδι

5 σχόλια:

  1. ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ, ΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ «ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ» ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΥΡΙΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ . ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ.
    Ο ΠΑΠΠΟΥΣ Ο ΤΟΥΡΜΠΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΑΚΟΣΕ ΑΥΤΟ
    http://www.youtube.com/watch?v=mc2vVPV_ZTQ
    Ο ΠΑΠΠΟΥΣ Ο ΤΟΥΡΜΠΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι "δύσκολες μέρες" έχουν και κάτι καλό. Δημιουργούν τη "μαγιά" του μέλλοντος. Τις καλές μέρες να φοβάσαι...
    Φιλικούς χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μανώλη, συμφωνώ και αντιχαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή