Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

ΙΔΟΥ, Ο ΜΕΣΣΙΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ

Στη δουλειά ακούω από συναδέλφους επαίνους για το πόσο σωστά μίλησε ο Βγενόπουλος. Σε αγαπημένα blogs (Bill μ'ακούς;) διαβάζω εδώ και μήνες για τον Ζορό των επιχειρήσεων που τρίβει στα μούτρα του λοχία Γκαρσία (του πολιτικού κόσμου εν προκειμένω) την ανικανότητα και τη διαφθορά του. Η Ολυμπιακή πετάει με νέο αέρα, το γάλα ΔΕΛΤΑ έπεσε μερικά λεπτά το λίτρο (προσφάτως ανέβηκε,βέβαια, πάλι), τα Goodies τηγανίζουν με ελαιόλαδο και η Marfin δίνει τα πιο συμφέροντα δάνεια. Για τους μη γνωρίζοντες, όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις ανήκουν στον όμιλο MIG, του οποίου προϊσταται ο γνωστός στρατιώτης της παναθηναϊκής ιδέας. Όλα μοιάζουν σαν back to the future. Ο μεταμοντέρνος Καραμανλής έρχεται, οσονούπω, για να μας σώσει από τη χούντα του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά βέβαια δεν θα κατέβει από το τζετ του Ζισκάρ, αλλά θα κάνει αεραπόβαση από την εκπομπή του Παπαχελά. Δεν θα θέσει ο Μίκης το δίλημμα Καραμανλής ή τανκς, αλλά ο Μπάμπης (ο παρολίγον οικονομολόγος του ΣΚΑΪ ντε ) θα μας θέσει προ των ευθυνών μας. Βγενόπουλος ή λόρδα. Άντε, καλώς τον δεχτήκαμε!
ΥΓ. Είχα την εντύπωση ότι όταν σου 'χουν φάει μερικά μύρια το καταγγέλλεις άμεσα ή τουλάχιστον δεν περιμένεις καμιά δεκαριά χρόνια να ωριμάσουν οι συνθήκες για να το μπουμπουνίσεις. Αλλά τι λέω τώρα; Και ο Καραμανλής (senior) χρειαστηκε μερικές δεκαετίες για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα (που σε μεγάλο βαθμό δημιούργησε ο ίδιος) είναι ένα απέραντο φρενοκομείο...

8 σχόλια:

 1. Aν και αρκετά εύστοχες οι παρατηρήσεις σας, πιστεύω πως το οποιοδήποτε σχόλιο για το "φαινόμενο" Βγιενόπουλος ίσως είναι περιττό, εφ' όσον είναι τουλάχιστον προφανές το ότι συνιστά μία καλοστημένη βιτρίνα και τίποτα παραπάνω και το γεγονός ότι στέκονται τόσοι με θαυμασμό εμπρός σε αυτή τη βιτρίνα είναι ίσως αναμενόμενο αφού το πρότυπο του επιτυχημένου (..."πολλά και χωρίς κόπο"..) σε κάθε "αξιοζήλευτη-νεοφιλελεύθερη" κοινωνία συμπίπτει απολύτως με τα όσα, αυτός, παρουσιάζεται να πρεσβεύει! Και βέβαια ο τίτλος του άρθρου σας είναι κατατοπιστικότατος αν λάβει κανείς υπ' όψιν του τα όσα λέγαμε περί μεσσιανισμού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τυχαίνει να εργάζομαι σε κομμάτι του ομίλου. Τα γραφόμενα περί βιτρίνας από τον φίλο Αριστοτέλη, και λίγα είναι. Μιλάμε για κακοστημένη εικονική πραγματικότητα. Στελεχωση περίπου στην τύχη, παραμύθια περί ανθρωποκεντρικού της της εταιρίας, και γενικώς επικοινωνιακές παπαριές.
  Το μόνο που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την "ηγεσία" του ομίλου είναι η άγνοια. Μόνο που κάτι τέτοιο θα ήταν αφελές να το πιστέψει κάποιος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν έχω παρά να συμφωνήσω με τον φίλο "δικυκλιστή". Ο Βγενόπουλος επιθυμεί να το παίξει ο νέος Μπερλουσκόνη. Φρόντισε άλλωσε ξεκάθαρα να δηλώσει ότι δεν έχει σχέση με πολιτικούς, χτίζοντας έτσι τη βάση του οικοδομήματος της επιχειρηματολογίας του, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σαν τους άλλους...
  Ο τύπος όμως είναι τόσο απρόσεκτος που επιθυμεί να το παίξει και εθνικός ευεργέτης ... που ως γνωστόν οι εθνικοί ευεργέτες λειτούργησαν παρασιτικά του κράτους (του συνόλου και κατ' επέκταση του λαού) και εάν έδωσαν κάτι είχαν πάρει προηγουμένως πολλαπλάσιό του. Όσοι λοιπόν, δουν τα πράγματα σφαιρικά, ξεφυλλίζοντας την ιστορία μας (και δη τη νεότερη), θα διαπιστώσουν την απάτη των εθνικών τσιμπουριών και μόλις συνειδητοποιήσουν ότι και ο Βγενόπουλος το παίζει εθνικός ευεργέτης θα καταλάβουν τη σαπίλα που κρύβεται επιμελώς κάτω από την βιτρίνα που προβάλλει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Βγενόπουλος είναι ένας επιχειρηματίας που μπορεί να μας δημιουργεί ερωτηματικά από πού ξεφύτρωσε , πως εξελίχθηκε τόσο γρήγορα και που βρίσκει τα κεφάλαια για να αγοράζει τόσες επιχειρήσεις .

  Επίσης αναρωτιέται κανείς πως τολμά να κριτικάρει τους πολιτικούς τόσο ανοιχτά και σκληρά.

  Και τέλος μπορεί κανείς να αναρωτιέται που στοχεύει.  Επειδή δούλεψα όλη μου τη ζωή στον ιδιωτικό τομέα γνωρίζω ότι στην Ελλάδα σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες εξελίχθηκαν και πλουτίσανε διότι είχανε πελάτη το κράτος και υποστηρίχθηκαν νόμιμα η παράνομα από τους πολιτικούς και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που ήταν εντεταλμένα να τους ελέγχουν.

  Παραδείγματα πολλά τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα θα αναφέρω μόνο δύο Κόκκαλης και Μπόμπολας. Θα έχετε ακούσει το όνομα τους να εμπλέκεται σε πολλά σκάνδαλα όπου οι αξιότιμοι πολιτικοί μας και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης κατηγορήθηκαν για ευνοϊκή μεταχείριση προς αυτούς φυσικά με το αζημίωτο.  Μέχρι τώρα ο Βγενόπουλος δεν ακούστηκε να εμπλέκεται σε κάποιο σκάνδαλο.  Για μένα ο μεγάλος ασθενής είναι το Δημόσιο δηλαδή οι πολιτικοί και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

  Αν αυτοί ήταν ικανοί και τίμιοι δεν θα ενέδιδαν στις προκλήσεις που ενέχει η θέση τους και θα αντιστέκονταν στις πονηρές προτάσεις που τους κάνουν οι επιχειρηματίες για λάδωμα τόσο οι ξένοι όσο και οι ντόπιοι και θα υπεράσπιζαν τα συμφέροντα της χώρας σύμφωνα με τον όρκο που έδωσαν όταν ανέλαβαν την εξουσία.

  Ο ΠΑΠΠΟΥΣ Ο ΤΟΥΡΜΠΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Άλλο οι πολιτικοί, άλλο τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και άλλο το δημόσιο γενικότερα.

  Εντάξει, μην τα κάνουμε όλα ίσωμα και μην βγάζουμε λάδι τους επιχειρηματίες που ρουφάνε το αίμα του κοσμάκη με το μπουρί της σόμπας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συμφωνώ με τον Μ.Β. σχετικά με το μύθο του επιχειρηματία, που δήθεν δεν φέρει τόσο μεγάλη ευθύνη, όσο οι πολιτικοί και τα λαμόγια της διοίκησης. Μιλάμε συνεχώς για τους ανίκανους πολιτικούς, ξεχνάμε όμως το μείζον. Ποια ήταν η παρουσία της αστικής τάξης στην Ελλάδα της μεταπολεμικής ανάπτυξης; Περιγράφω εν συντομία:
  Μικροαστοί: Όνειρο η θεσούλα και στη συνέχεια η θεσάρα στο δημόσιο και αν είναι και λίγο παραπάνω φιλόδοξοι οι αρπαχτές, μικρές ή μεγάλες.
  Μεσαία αστική τάξη: Μαύρο χρήμα uber alles. Γιατροί με φακελάκια, δικηγόροι σε συναλλαγή με τα μπουμπούκια του δικαστικού σώματος να μοιράζονται ζεστό μαύρο, βέβαια, χρήμα,μικροεπιχειρηματίες που εν έτει 2010 εξακολουθούν να λειτουργούν με τη λογική του λαδέμπορα, χωρίς καινοτόμες ιδέες, χωρίς τήρηση του εργατικού δικαίου, σε συναλλαγή με τα κοράκια του ΣΔΟΕ, για να κλέψουν από κοινού το κράτος.
  Μεγαλοαστική τάξη: Ουσιαστικά ανύπαρκτη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πλέον προβεβλημένος επιχειρηματίας της χώρας έχει βασική δραστηριότητά του τον τζόγο. Εδώ ειδικά θα σταθώ περισσότερο. Μεγαλοαστική τάξη στο δυτικό καπιταλισμό σημαίνει σίγουρα εκμετάλλευση και αδικία, είναι όμως ταυτόχρονα συνώνυμη της τόλμης, της πρωτοτυπίας, της δημιουργίας, της ευφυϊας. Στα καθ' ημάς αυτά νοούνται ως ξιπασιά, καιροσκοπισμός, πιθηκισμός και κουτοπονηριά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ένας Οργισμένος, 17χρονος Αντώνης15 Μαΐου 2010 - 4:59 μ.μ.

  Εξαίρετο, εύστοχο και με μια αίσθηση καυστικότητας που εξιλεώνει, τολμώ να πώ, τον αναγνώστη! Πολύ καλή δουλειά!..

  Όσον αφορά τον "κύριο" Βγενόπουλο, πιστεύω πως ως επί κεφαλής του μεγαλυτέρου επιχειρηματικού ομίλου της Ελλάδος, αποτελεί την πλέον ισχυρότερη οντότητα της χώρας, όσο κι αν το γεγονός αυτό δεν αφήνει ήσυχο το μυαλό μας..
  Έτσι, νομίζω "δικαιολογείται" να "την έχει δεί" εθνοσωτήρας και Καραμανλής Νο. 2, όπως αναφέρετε!!..
  Άλλωστε θεωρώ πως, αν ο καθένας από εμάς ήταν μια αντιστοίχου βαθμού διεφθαρμένη προσωπικότητα, επάξια εκπρόσωπος του "ελληνικού καπιταλισμού", η οποία θα λειτουργούσε ως η αφανής -πλήν όμως ουσιαστική- διαχειρίζουσα δύναμη όχι μόνον της κυβέρνησης αλλά και της πλειονότητας του πολιτικού κόσμου του κράτους, τότε αδιαμφισβήτητα θα είχαμε την ανώμαλη και διαστροφική εντύπωση και πεποίθηση πως είμαστε εθνευεργέτες!!!

  "Φαντάσου την τρέλα των ημερών μας..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή